onsdag 25 april 2018

A skinful of shadows

"This is the story of a bear-hearted girl . . ."
Vem kan motstå sådana rader? Inte jag i alla fall. 

När Makepeace plågats av mardrömmar under en tid berättar hennes mamma att de nattliga besöken inte är ofarliga. När en människa eller djur dör, så lämnar själen kroppen. Själarna vill inte upplösas i intet utan söker efter någon att bebo. Och just Makepeace verkar ha förmågan att husera själar. Hon och hennes mamma bor på nåder hos en moster i en del av London. Det är 1600-tal och hela England står på gränsen till inbördeskrig. Makepeace vet inte vem som är hennes pappa. Eller varför hon aldrig fått träffa hans familj.  Mamman vill skydda sin dotter från allt ont, inklusive samhället som inte skulle se med blida ögon på ett barn med övernaturliga förmågor. 

För att härda och skydda sin dotter låter hon  Makepeace övernatta på en plats där de vilsna själarna är många. Det skulle hon inte ha gjort.


Jag formligen slukade A skinful of shadows. Det är en perfekt blandning av underbart spännande fantasy-odé och ungdomsroman. Makepeace är en otroligt välskriven karaktär som försöker överleva och i någon form hitta vänskap och värme i ett liv som utsätter henne för en brokig mängd bedrövelse och livsfaror.
Och så är det ju detta att Hardinge låter sina huvudpersoner leva i en annan tid än vår. Det blir aldrig tråkigt, bara ännu mer mysigt och underbart!
Jag vill inte skriva ihjäl boken med för mycket analys. Lääääääs istället! 

Den är för övrigt SÅ OTROLIGT FILMISK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar